Orsa Grönklitt skidanläggningText från Orsa Grönklitts websida.

Det är lättt att hitta favoritbackar i Grönklitt. På syd- och västsidan mest “snälla” pister för barn, familj och nybörjare. I norr och öster lite större utmaningar, till exempel Berguven och Helan. På nord- och östsidan hittar du också Grönklitts tävlingsbackar. Här har uppmätts hela 148 km i timmen under Speedskitävlingar. 

Många säger att längdskidförhållandena i Orsa Grönklitt är bland det bästa i landet. Kombinationen av utmärkta och omväxlande spår och alltid gott om snö från november till slutet av april, ger skidåkning i toppklass för alla åldrar och stilar. Att det svenska längdskidlandslaget återkommande tränar här är ett bevis för kvalitet. Orsa Grönklitt är också  sedan många år Officiellt Vasaloppscenter.


Tel: 0250-462 00 www.orsagronklitt.se
Orsa Grönklitt djurparkEtt värt besök är orsa Grönklitt. Bland de djur du kan se finns björn och även tiger.
Orsa Björnpark med Polar World.
Möt några av världens största och mest exotiska rovdjur. Högt uppe bland bergen, med panoramautsikt över Siljan och Orsasjön, ligger Europas största björnpark. Här bor små björnar, jättebjörnar, tigrar,
lodjur, vargar, järv och berguv i genuin vildmarksmiljö. Och så Polar World förstås, som är 2009 års jättenyhet. Här regerar två underbara isbjörnar i världens största isbjörnsanläggning.
Öppet året om.

Tel: 0250-462 00 www.orsagronklitt.se
Bo och träna inför ditt VasaloppTräna inför VasaloppetMålgång Vasaloppet

Oavsett vilket Vasalopp du skall åka , TjejVasan, KortVasan, SkejtVasan, Vasaloppet så ligger vi endast 30 minuter från målgången i Mora

 

Vi har bra rum och du parkerar bilen precis utanför.
Vill du ha en varm bil finns elutag för motorvärmare också.


Hur långt är det från Mora?

Målet i Mora ligger endast 30 minuter från oss och det är också där du kliver på bussarna som kör dig till starten i Sälen. Skönt att slippa köra långt när man skall dit och hem.

Frukost
Om du inte vill äta frukost mitt i natten innan loppet så kan vi ordna
en frukostpåse som du kan äta i bussen upp till start.

Vi önskar dig lycka till i loppet och hoppas vi ses hos oss när du
skall välja boende.

 

Vi vill tacka alla som bodde hos oss under Vasaloppsveckan 2012 och önskar er alla varmt välkomna åter igen 2013
Handla till ditt självhushållSkattungbyn lanthandel ligger endast 10 minuters promenad från vandrarhemmet.
Denna lilla affärer är som det var förr. Här kan du köpa de viktigaste basvarorna och ta del av lokalt producerade varor.
Wärdshuset Slipstenen och muséumOm du önskar äta ute kan du som omväxling besöka restaurangen. Här serveras dagligen en storartat buffé till mycket humana priser. Samtidigt kan du besöka Slipstensmuseét.

Slipstensmuseum -  ett arbetslivsmuseum som belyser slipstenshanteringen med sina vikingatida anor och dess unika betydelse för bygden. Här finns uppbyggda och autentiska miljöer med redskap, fotografier med texter, slipstenar, brynen mm. Museet är öppet samma tider som Wärdshuset Slipstenen. Under sommaren finns museivärdar på plats varje dag. Fri entre. Guidade visningar kan erbjudas.
Missa inte heller våra historievandringar med rollspel sommartid i Slipstensgruveområdet. Kan bokas under maj – sep. Se Evenemangsannonser för öppna historievandringar i gruvområdet under säsong. Historiska rollspel i samband med föredragning om slipstenshanteringen kan erbjudas efter bokning året runt i Slipstensmuseet.

Besök Wärdshuset Slipstenens hemsida   www.slipsten.se

Slipstensmuseums hemsida  www.orsaslipsten.seHelvetesfalletHelvetesfallet

Ämån kastar sig brusande nerför och har bildat en kanjon med 30 m höga bergväggar. Rester finns att se från gamla flottningsanordningar. 25 km N Orsa. Tel 0250-55 25 50.


StorstupetStorstupet

Inlandsbanan passerar Ämån 34 m över fallet. Ån har genom åren bildat en kanjon med 30 m höga väggar. Vid brons östra fäste finns en eldpallkoja öppen för allmänheten- 20 km N Orsa.
Tel 0250-55 25 50.

InlandsbananInlandsbanan

Inlandsbanan sträcker sig från Kristinehamn i söder till Gällivare i norr – hela 130 mil järnväg. Ett tips är att vända på färden, börja i Gällivare och avsluta i Kristinehamn eller varför inte resa tur och retur?
Det finns gott om tid att njuta av resans alla upplevelser och du kan skapa din egen resa helt efter egna önskemål och intressen. Inlandsbanan är en resa för avkoppling, upplevelser, möten mellan människor och det naturen bjuder på. En resa att minnas.


www.inlandsbanan.com
Fäbodar runt OrsaFryksås

Fryksås Fäbod.

Belägen 503 m över havet med storslagen utsikt över Siljansbygden. Delvis gammal bebyggelse med anor från 1500-talet. Tel 0250-55 25 50.


Skräddar-Djurberga Fäbod

Anor från 1600-talet. Levande fäbodbruk. Fäbodlunch och kaffe. Fäbodprodukter. I bruk 13/6-9/8 dagligen. 25 km NO Orsa.
Tel 073-92865 98.


www.hembygd.se
ZornmuseetZorn

Anders Zorn samlade under åren på sig konst och konsthantverk i stora mängder. Han hade också planer på att bygga ett museum för sina samlingar. Det blev dock hans änka, Emma Zorn, som tillsammans med Zornsamlingarnas förste intendent, professor Gerda Boëthius, kom att förverkliga hans planer. Zornmuseet i Mora stod klart 1939.

 

www.zorn.se
TomtelandTomteland

I skogarna lurar trollen, skogstomtarna tittar fram bakom lingonriset och mellan träden dansar älvorna. Har du tur kan du skymta Näcken som spelar fiol i bäcken. Häxan och Sagofén älskar att busa med alla barn. Bli inte heller förvånad om du stöter ihop med prinsen, prinsessan och Draken Gottfrid!


www.tomteland.se
Lär dig måla akvarellAkvarellkurs

Konstnären Margrethe Sjöberg 
välkomnar till målningskurs i akvarell på Fredshammars Herrgård i Orsa.Vi försöker att finna de skapande och formande krafterna i naturen såsom fysiska, själsliga och andliga processer. 
Vi går tillsammans genom skogen på en stig intill Oreälven och slår oss ned där oreälven och Emån möts.
Vi målar akvarell inspirerade av naturen.

 

Tel: 0737286197    


Hitta till oss

Gör så här...

 

Klicka här och få en detaljerad vägbeskrivning från dig till oss.

 

 

 

Om du har frågor...

-tveka inte att höra av dig till oss. Kontaktinformation finns här nedan.

 

 

                   
                      Välkommen!

 E-post:
Tel:
info@vandrarhemmetifredshammar.se
070 590 79 93
Adress: Vandrarhemmet i Fredshammar
Bruksallén 20
794 95 Skattungbyn
Orsa

Träna inför Vasaloppet